Van angst naar vertrouwen

Van angst naar vertrouwen

Voor mij startte het proces van angst naar vertrouwen vanaf het moment dat ik een positieve test in mijn handen had. Natuurlijk dacht ik voordat ik stopte met anticonceptie na over de risico’s gezien mijn eerdere ervaringen. Na te hebben gewacht tot de omstandigheden dat ik mij volledig hersteld voelde en er voor een ieder in ons gezin sprake was van balans,  gingen we ervoor. Ik voelde mij enorm gezegend toen ik voor de tweede keer in mijn leven een positieve test in handen had. Helaas maakte de blijdschap na een paar weken plaats voor angst.

De onzekere situatie rondom Covid begin maart speelde hierin ook een rol. Gedachten schoten door mijn hoofd zoals “kan ik dit wel?”, “wat als het met mij weer misgaat?”, ” is het niet beter als de zwangerschap misgaat gezien de omstandigheden?, “misschien is dit niet de goede tijd.”, “wat als ik gedurende de zwangerschap Covid oploop, heb ik dan wel toegang tot de ondersteuning / zorg die ik nodig heb?”
Het werd mij al snel duidelijk dat ik op een of andere manier deze angsten om mocht leren zetten naar positieve gedachten en gevoelens. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan, maar bleek uiteindelijk wel haalbaar! Gaandeweg ging ik van angst, slecht slapen en mij melancholisch voelen naar ontspanning, vertrouwen en zelfs zin hebben in wat komen gaat! Hierbij was het ervaren van zelfregie het belangrijkste!

Okay, de vorige keer heb ik deze regie gemist en heb ik het gevoel gehad dat alles mij overkwam, dit ga ik nu anders doen. Iedereen zei dat ik deze eerder ervaringen en mijn zorgen los moest laten, maar hoe doe je dat na een nare beval ervaring?! Ik ben op onderzoek uitgegaan en neem jullie graag mee in mijn ontdekkingstocht. Want kan zelfregie leiden tot loslaten? Het antwoord is ja! Ik heb ontdekt dat dit kan en wil graag delen wat mij heeft geholpen.

Allereerst ging ik nadenken over wat en wie ik hierbij nodig had. Hierbij heb ik veel steun gehad van mijn lieve hubby en putte ik kracht uit de gedachte dat de vorige keer niet leuk was, maar wel 100% de moeite waard. Deze gedachte werd dagelijks bevestigd bij het zien van mijn enorm grappige, mooie en eigenwijze peutertje. Ik heb me heel goed, soms meermaals laten informeren over wat komen gaat door het gesprek aan te gaan met mijn verloskundige en gynaecoloog. Hierdoor kon ik beter onderzoeken waar ik in mijn persoonlijke situatie zelfregie kon nemen. Daarnaast vind ik het boek “Veilig bevallen” van Beatrijs Smulders een echte aanrader. Ook is de persoonlijke aanpak van een zwangerschapscoach hierin heel erg helpend voor mij! De coaching van Bliss Zwangerschapscaoching heeft mij en mijn partner enorm ondersteund in dit proces!

“Wat en wie heb ik nodig?”. Deze vraag leidde uiteindelijk tot de tips rondom zelfregie die wij de afgelopen tijd regelmatig hebben gepost. Hieronder de tips in het kort nog even op een rijtje (voor de uitgebreide versie zie onze Instagram of Facebook pagina).

1. Zoek een verloskundige waarbij jij je veilig en vertrouwd voelt. Het is belangrijk een goede klik te hebben zodat jij alles kunt en durft te bespreken.
2. Bespreek je zorgen / angsten met jouw verloskundige en geliefden. Soms kan specialistische begeleiding nodig zijn. schaam je hier niet voor, alles voor het welbevinden van jou en jouw kindje. Beter voorkomen dan genezen!
3. Ontspan! Ontspanning zorgt ervoor dat jouw stresslevel zo laag mogelijk blijft. Dit is dus altijd gunstig en helemaal tijdens jouw zwangerschap, bevalling en de tijd erna. Balans zorgt voor ruimte, ruimte die jij nodig hebt om te kunnen en mogen groeien als moeder.
4. Team up! Jouw partner en jij vormen samen een team. Praat samen over de zwangerschap, bevalling en de tijd erna. Wat zijn jullie beider verwachtingen en in hoeverre matchen deze?
Maak ook tijd voor jullie tweetjes samen, in pittige tijden pluk je hier zeker de vruchten van!
5. Schrijf een geboorteplan. Denk na over wat jij nodig hebt, wilt of absoluut niet wilt tijdens jouw bevalling en vlak na de geboorte. Betrek jouw partner hierbij en bespreek het plan met de verloskundige of gynaecoloog.
ook kun je tijdens de intake van de kraamzorg jouw wensen kenbaar maken.
6. Doe iets leuks! Het mogen krijgen van een kindje is toch iets bijzonders, het is een LIFE event en dat mag je best vieren of vastleggen. Iets voor jou: bellypainting, fotoshoot, buik gipsen, shoppen voor jouzelf of het kleintje in jouw buik?

Ik hoop dat mijn zoektocht en verkregen inzichten jou ook op weg kunnen helpen om te komen tot vertrouwen! Na mijn bevalling zal ik zeker mijn ervaringen met jullie delen!

Speciale dank aan mijn lief, mijn matties van Nieuwe Mama, mijn lieve familie en vrienden, verloskundige praktijk de Roerstreek, BLISS zwangerschapscoaching en Annemiek Fotografe.

www.bliss-zwangerschapscoaching.nl / www.annemiekhanssen.nl

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.