Wie zijn wij?

EE463A9C-894E-41C8-8626-DC248A13D726

Henrieke Boonen

Ik ben Henrieke, 34 jaar en moeder van een prachtige dochter van 2 jaar. Ik hou van mijn gezin, lekker uit eten, uitjes met vriendinnen en ben graag sportief bezig.

 

Drie jaar geleden dacht ik helemaal klaar te zijn voor het moederschap: lieve vriend, vaste baan, leuk huis, je kent het wel. Samen met mijn vriend zag ik het ouderschap helemaal voor me. Echter bleek het ouderschap veel moeilijker dan gedacht…

Lees meer

Na een gecompliceerde bevalling begon het moederschap. Niks een roze wolk. Wel bestond de vraag: ‘Hoe heb ik godsnaam kunnen denken dat ik hier klaar voor was?!’ Een hevige teleurstelling in het moederschap, in mijzelf en in mijn omgeving: had niemand mij dit kunnen vertellen?! Wat nou genieten?
Al vrij snel begon de maandenlange onrust, de continue stress en paniekaanvallen, de nachtmerries, sombere gedachten over mijzelf en mijn kindje. Drie weken na de geboorte heb ik hulp gezocht en met moeite aanvaard; volgens de huisarts had ik een postpartum depressie.

 

Gelukkig kan ik nu wel genieten en vind ik het heerlijk om moeder te zijn. Zelfs wanneer de wereld van mijn peuter vergaat omdat ik haar banaan heb doorgebroken 😉

 

Tijdens mijn ziek zijn heb ik aan den lijve ondervonden hoe groot het taboe is rondom psychische problemen na de bevalling. Er blijkt weinig tot geen specifieke hulpverlening te zijn voor nieuwe mama’s, terwijl er wel grote behoefte aan blijkt te zijn. Ik heb mij voorgenomen mij in te zetten om het taboe te doorbreken en andere moeders te helpen. Tamara en Annemiek delen deze visie. We bundelden onze ervaringen, kennis en kunde en zo ontstond Nieuwe mama.

522591B3-FA64-4CBD-828D-3696DD570B47

Tamara Rozeboom

Ik ben Tamara, 38, gek op mijn zoon van 2,5 en verliefd op mijn man, Roel.
Met zijn drieën wonen we op het platteland van Budel, na 12 jaar in een levendige en bonte wijk in Rotterdam gewoond te hebben. Ik houd van lekker eten, Italiaanse wijnen en van gezelligheid met de fam en friends,. Ik geef teveel geld uit aan latte macciato’s, lunchen met vrienden en ben zelfgediagnosticeerd chocoholic.

 

Grote veranderingen zijn altijd onderdeel geweest van mijn leven en vaak bleken die ook weer andere bewegingen in gang te zetten. Ik vond mezelf behoorlijk change-minded en bezat behoorlijk wat veerkracht door ervaringen.

 

En toch, de grootste verandering van mijn leven, die naar mama-zijn, vond ik meer dan pittig.
Ik heb hulp gezocht toen ik merkte dat ik die nodig had en die heb ik gekregen.

Lees meer

Fast foward – 2,5 jaar later – Ik voel me ronduit gelukkig met mijn kleine gezin. Ik lach veel en kan genieten van alles waar ik dat vroeger ook van kon.
En afgezien van de momenten waarop hij intens boos is omdat hij niet weet of de sokken aan of uit moeten blijven, of wanneer ik de foute beker voor hem pak, vind ik het allemaal wel leuk, het moederschap.

 

Maar in het begin voelde ik me heel anders. De eerste twee weken waren een rollercoaster van emoties, hormonen, slaapgebrek en dikke maandverbanden. Achteraf was ik misschien wel wat hyper, maar dat had ik op dat moment niet door. Kraamtranen op dag 3-5? Die had ik niet, ik voelde vooral haast om weer “normaal” te doen en te worden, want die persoon in de spiegel voelde vreemd en niet als “mezelf” .

 

Maar wat was nou nog normaal? De vrouw die je was, laat je namelijk voor altijd achter je. Bijna 8 weken na de geboorte zat ik bij de huisarts. Ik voelde me somber, had nergens zin in en ik had nooit meer een positief verhaal te vertellen. Ik sliep rampzalig (zelfs als mijn zoontje wel sliep), voelde me opgejaagd en ontzettend moe. Van mijn omgeving kreeg ik te horen dat het normaal was en dat ik “gewoon moe” was en moest wennen aan de nieuwe situatie. Toch voelde ik aan alles en wist ik: “dit is buitensporig”.

 

Na een bezoek aan de huisarts en twee psychologen werd een postnatale depressie gediagnosticeerd en na enkele weken kon ik beginnen aan behandelingstraject. Na de behandeling was ik echter nog niet helemaal waar ik wilde zijn, er ontbrak nog iets. Ook al kon ik de vingers er toen niet precies opleggen, maar ik voelde dat ik nog wat miste. En vanuit dat vertrekpunt is Nieuwe Mama ontstaan. Ik ging -eerst alleen- en daarna samen met Annemiek en Henrieke onderzoeken wat er voor vrouwen zoals jij en ik nog extra nodig is om meer happy te worden. Het is mijn ervaring dat erover praten met andere moeders, de herkenning, en het gevoel niet alleen te zijn pas echt gezorgd heeft voor een volledig herstel. Het is mijn missie geworden om alle mama’s te ondersteunen in hun herstel, door de her- en erkenning van andere moeders.

annemiek

Annemiek Hanssen

Als zwangerschaps- en newborn fotografe heb ik de eer om tijdens een unieke periode even toegelaten te worden in het leven van een ander. Een periode waarbij sprake is van zowel schoonheid en verwondering, als ook veel emoties en kwetsbaarheid. Hierbij gaat het voor mij niet om ‘perfecte plaatje’ (whatever that may be…) want eerlijk is eerlijk, de eerste periode als nieuwe mama ervaart niet iedereen als perfect.

Zowel mijn werk als psychologe als in mijn privésituatie zie ik dat de eerste periode als nieuwe mama niet altijd verloopt zoals gedacht of gewenst. Hoe groot een (lang) gekoesterde kinderwens ook is, verwachtingen komen niet altijd uit en het ‘roze wolk gevoel’ blijft in sommige gevallen achterwege. Ik zie dat nieuwe mama’s zich soms overspoeld voelen door een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, twijfels of onzekerheid ervaren, zoekende zijn naar hun nieuwe ‘ik’ en een gevoel kunnen ervaren van eenzaamheid in hun zoektocht naar een nieuwe balans en een gelukkig gevoel.

Lees meer

Wat mij keer op keer verbaast is dat er tijdens een zwangerschap legio aan ondersteuning, clubjes etc. voorhanden is, maar dat er een zeer beperkt aanbod is aan ondersteuning postpartum. Na de kraamzorg kunnen ouders het zelf ( althans, zo lijkt er te worden gedacht), terwijl vanaf dat moment de zoektocht begint en allerlei vragen en onzekerheden naar boven (kunnen) komen.

 

Al langere tijd houdt dit ‘gat’ in ondersteuning me bezig. Dit moet toch ook anders kunnen zodat ouders zich meer erkend voelen in hun zoektocht en we problemen wellicht kunnen voorkomen?!

Daarom ben ik megatrots dat we met Nieuwe Mama gehoor geven aan een behoefte die er is, en ondersteuning mogen bieden aan moeders die niet direct het ‘ideaalplaatje’ ervaren en op zoek zijn naar een nieuwe balans. Ik zou het een eer vinden om een stukje met jou mee te mogen lopen, in jouw zoektocht naar je nieuwe ‘ ik’.

Schrijf je in voor onze vrijblijvende informatie avonden in september 2020